LA CENDRA DELS ANYS

A propòsit de 
títol: La cendra dels anys
autora: Júlia Costa
editorial: Acteon.

Avui feia un dia perfecte per reprendre la lectura de La Cendra dels anys, una novel.la escrita per Júlia Costa que m’ha endinsat al costat de la remor de la Font a la vida en Userda, un poble imaginari però que podria estar a deu minuts en cotxe d’on visc. Envoltat de rocams i muntanyes,  la vida tradicional al poble,  és planyívola per uns habitants que s’han acostumat a a la rutina dels silencis, a les festes tradicionals algunes d’elles vinculades a tradició catòlica tan instaurades en el temps i en els orígens, al recel dels forasters i als secrets familiars que resten emmorrallats en la memòria dels qui l’habiten, i romanen secretament al llarg del temps.
En Francesc és un actor madur que degut al panorama cultural s’hagué de conformar en aquells treballs que li han anat sortint al llarg del temps:  una sèrie televisiva, anuncis i obres teatrals de poc pressupost que li han atorgat una vida de bohemi, despreocupat en la que afirma haver-se enamorat sempre de la bellesa provinent del gènere que sigui. Una mica desorientat decideix retornar a Userda on passava els estius en la seva infantesa i així anar desvetllant detalls, el retorn a Can Bardet també suposarà la coneixença d’una dona gran que serà proverbial en la seva vida.
La novel.la alterna la vida d’en Francesc i els secrets d’una Nissaga, els Cabanell que arrelen els seus orígens d’ençà d’un avi Carlista, les guerres carlistes i la supervivència per mantenir la fortuna familiar. 
No us perdeu aquesta novel.la que sap fer-te propers els personatges i que t'insta a sentir un deja-viu recordant el poble, un poble que en acabar la última pàgina et deixa la sensació d'haver recorregut carrer a carrer. 
Ara sí, enhorabona Júlia-.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar la teva empremta?

Entrades populars