dimarts, 7 de juliol de 2015

FES SONAR EL TEU CRIT BÁRBAR SOBRE ELS SOSTRES DEL MON.

Aquesta és una tria personal de la pàgina “imparables del S.XXI”  que m’ha abellit contestar segons les meves percepcions. És una tria personal del Manifest poètic de Lawrence Ferlinghetti ,"La Poesía com un art insurgent”:

[...]

Per a què serveixen els poetes en èpoques com aquestes?És precisament en les èpoques fosques absents d’esperança, que el poeta ho impregna de llum, que la reflexió de la poesia insta al moviment i la paraula viva és el detonant de les accions a encendre la llum per seguir el camí. .......

Quina és la utilitat de la poesia?
La poesia és útil per discernir el mon, per comprendre’l, per canviar-ne la percepció, per esclarir les cabòries, extreure’n l’ofec, per expressar el que els silents no poden, per reprendre el camí a l’acceptació d’un jo mateix o d’un tot. 
.......

Decideix si un poema és una pregunta o una declaració, una meditació o una protesta

n’és inherent en la lletra que s’impregna, la intenció, i resta latent a cada vers el significat , és la paraula emprada qui determina cada intenció que sorgirà.

Lluita per recobrar la innocència de l'ull de la infància
No podràs retornar a la innocència, però si visites els llocs estimats, sortirà d’entre la bromera del record la imatge de qui eres, que et perseguirà i t’ofrenarà la visió d’un  ull d’infant que s’espanta, o que ardit s’enfronta a les conseqüències. 
......

Com un budista, escolta el ritme de la teva pròpia respiració.
Baixa la veu i parla des del teu pit, no ho facis a través del nas.
Quan llegeixis teus poemes, no tractis de trencar els vidres de les finestres del barri veí.
mussita la passió des de les entranyes, i fes que la poesia surti del teu fossar com una oració que t’ajuda a creure que es complirà un desig.


Escolta als cantants folklòrics del passat i del present que són els veritables poetes del cant
la música que parla de la teva vida i de l’entorn, i t’ofereix el temps que estas escrivint i et situa en el context de la línea temporal que t’ha tocat viure. Sentiràs cada lluita. 

La teva vida és la teva poesia. Si no tens cor escriuràs poemes sense força
De la mateixa manera que el cor batega, has de fer bategar la ment del lector, pots emmirallar-te i disfressar la lletra en bonics teixits de cel, però la paraula clara, trenca el tel de la imatge i sotmet a l’atenció màxima aquell que comença a significar el poema, i el farceix amb el pensament del seu jo.

Persegueix la literalitat de la imaginació. Com més concret, més poètic
cada detall del teu mon, compta, perquè la poesia és quàntica, i només deixes l’engruna per a recórrer un camí inacabable. 
Imagina llargs pensaments en breus oracions
esculpeix la lletra, modela-la, treballa en l’ofici de la brevetat que n’és prova del domini del llenguatge. 
Si aspires a ser un poeta no pensis que els subterfugis del pensament són poesia. Tres línies qualssevol no fan un haikú. Es necessita una epifania perquè es produeixi
condensar l’objectiu dins teu, planejar per sobre del cel d’una situació i llançar-se en picat com un volto perseguint la presa, i concentrar la passió, tot arrodonint  la conclusió per a ser un pensament perfecte. 

Si aspires a ser un gran poeta, relaciona’t amb poetes que pensin. Són difícils de trobar. Els trobaràs en la tria de les teves lectures, aquells i aquelles que et commouen, agosarats que no es conformen en una paisatge banal, i van fins al fons del pou, desgranant cada vers. 

Freqüenta les llibreries.
en elles hi trobaràs les arrels, els referents, i distingiràs entre els prestatges, l’autèntica finalitat de la poesia, la cerca de la immortalitat. Tot i que en la teva escala personal difícilment hi entrarien els més prestigiosos del ranking. 

Cultiva la dissidència i el pensament crític. El primer pensament pot ser el pitjor pensament.
Perquè en ell hi rau una nova veritat, perquè per a mi la poesia no te cap sentit sinó és el d’observar, perfeccionar, i de palesar aquelles actuacions que traeixen els teus valors més íntims. 

Desafia al capitalisme amb la seva disfressa democràtica. Desafia tots els credos polítics, inclòs el populisme revolucionari i el socialisme patotero
Creu en la veritat dels homes, i no en la humanitat que veus i observes. Amb la condició que fa a l’ésser capaç de les més grans monstruositats, però també de les més Increibles gestes. No et deixis embadocar per la superficialitat en el que la societat esta immersa, i sigues aquell o aquella que voldries ser, la perfecció 
....

Fes sonar el teu crit bàrbar sobre els sostres del món
Sigues el crit de les entranyes que fa sacsejar les ments. Escriu com si et perseguís la mort, d’última oportunitat. 
...
Expressa l'inexpressable. No siguis massa complex per a l'home del carrer
empra la paraula clara i diàfana per expressar i per a que la lletra arribi al fons del cor.
...

Vols ser un gran escriptor o un gran acadèmic, un poeta burgès o un poeta radical en flames?
...una poeta radical en flames. 
No complaguis, molt particularment no complaguis al públic, ni als lectors, ni als editors
trairàs el teu estil, has de mantenir-lo verge,  el teu estil ha de complaure per si sol, sense ser manipulat. 

No desmereixis als acadèmics que sostenen que el poema ha de contenir integritat, harmonia, radiacions, veritat, bellesa, bondat.
perquè la poesia és un concepte abstracte a qui a cadascú omple de diferent manera. I tot és respectable. 

Mai, mai creguis que la poesia és irrellevant en les èpoques fosques
...perquè és precisament necessària. 
Les classes dirigents comencen les guerres, les classes baixes hi-combaten. Els governs menteixen. La veu del govern no és la veu del poble. Parla. Actua. El silenci és còmplice
Alçar d’un crit al mon, és el desig del poeta radical en flames, implantar la urgència en els moviments que permetin fer un mon més perfecte, més lliure, i evolucionat. 

Desperta't, el món està en flames!
i crida, i corre, i salva’t i salva’ls!

[...]

Lawrence Ferlinghetti (1919, Yonkers, Nova York)
Poeta, narrador, dramaturg , editor i destacada figura literària de la Generació Beat
I Sandra D.Roig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar la teva empremta?