MARIA VICTORIA SECALL I TASTET DE GRAMÒFON DE RUNES (ALTRES AUTORS)


Crec que la creació poètica és revolucionaria perquè s’interroga, perquè crida i canta, perquè percep i difon, perquè perpetua i emociona i això és el que cerco.







Maria Victòria Secall i de Fermentino es va llicenciar en Psicologia i en Filosofia a la Universitat de Barcelona i es doctorà en Psicolingüística a la mateixa Universitat.Durant molts d’anys s’ha dedicat a la docència (INEM Infanta Isabel d’Aragó de Barcelona, Universitat Central de Barcelona,Escola Universitària de Treball Social de les Illes Balears i Universitat de les Illes Balears) a la investigació i a la pràctica clínica de la psicologia. Actualment continua exercint com a psicòloga a un centre oficial de Palma.




En el camp de la psicologia ha publicat : “Psicologia del lenguaje” (compilació) de l’Editorial. Pirámide  Barcelona 1981. “La parla de l’infant” ICE, UIB 1987. “La capsa dels sons” Premsa Universitària 1988, i diferents articles a revistes especialitzades en temes de psicolingüística i psicologia social.
Ha conreat la literatura infantil i juvenil publicant “L’estel de foc” (finalista del II Premi Guillem Cifre de Colonya), i ha estat 2on. Premi de narrativa breu “Dona” Barcelona 1984, amb el relat “Hiverneus” i finalista del III Premi Guillem Cifre de Colonya 1984, amb el recull de contes “La capsa dels somnis”.
En poesia i narrativa breu ha publicat: “L’indesxifrable codi” (Premi rei en Jaume de Poesia 1997), “Heliografia” (Premi Joan Llacuna, Ciutat d’Igualda de Poesia 1998) “L’embolicadora”  (2on Premi de narrativa breu del “Diario de Mallorca” 1999) “Lluna nova” ( 1er Premi Ancora de narrativa breu de Sant Feliu de Guíxols 2001 ) “La nedadora” (2on. Premi de conte curt Sant Bartomeu de Montuïri 2002 ) ,“Els amants del pont” ( Premi de conte curt de Sant Sadurní d’Anoia ) i “Obert per defunció” (Palma 2006).
Ha participat com a coautora en les compilacions publicades: “Poetes per la llengua” (Palma, 1999), “13x3 Poesia Perifèrica” (Inca, 2006), “Eròtiques i despentinades” (València, 2006) i “La Catosfera Literària” (Valls, 2008)
I també ha obtingut les següents distincions: finalista Premi de Poesia “Manuel Rodríguez Martínez”, Alcoi 1998, finalista Premi de Poesia “Vila de Martorell” 1998, Viola d’or i argent ( poesia de valors espirituals ) amb l’obra “Desconsol” als Jocs Florals de Torroja del Priorat 1998, Primer accèssit Premi de Poesia Caterina Albert i Paradís Barcelona 1998 amb el recull “Pluges, Andròmines i Algues”, i finalista del Premi de Poesia Marinera de Vilanova i la Geltrú 1998.
És membre del l’escamot poètic “Fart D’art”, de l'associació d'escriptors en llengua catalana "AELC" , del "Pen Català" i des de setembre de 2006 és l’autora del bloc personal “El pèndol de petites oscil·lacions” Extret de la seva pàgina web. 


TASTET DE POEMES. 

XVIII
Com vent. No pas com serp.
Sadolles de tendresa, dempeus, constants als embats, com torres de guaita, vigilants, com un far.
Nodrides per l’amistat, redol d’aigua que no minva, lliurades a l’amor omplen la pell d’ulls i carícies, creixen lliures, com el llevat ho fa amb el pa.
Així caminaren fins l’alba, les dones, batent com blat, onatge sinuós que circula, com vent, no pas com serp.



...Ara que els homes van brodant el món
amb punts de creu.
Felícia Fuster

XXII
Ara toca desfer el punt de creuada al canemàs de la vida, desteixir la mort i els clams de guerra.
Ara li toca a Ulisses i a tots els exercits uniformats desbrodar la mort.
Us esperem a un lloc on no hi viu la por i no hi viurà mai més, malgrat sembli encara el darrer bastió de la rancúnia i els guerrers, un cadàver vell que es fon com un fong verinós.
Un lloc on no hi viu la por és el meu lloc, el nostre lloc.
Afanyem-nos!


Comentaris

Entrades populars