L'ANY DE VENUS


Ja feia dies que m’abellia esciure per a la secció “LITERATURA EN FEMENI, i crec que és el millor moment per fer-ho perquè el que em proposo fer, és un balanç de la presència femenina en els premis literaris, val a dir notòria, més concretament a l’ambit de la Poesia. De res serveix pasar-s’hi la vida renegant de la invisibilitat si no fem visibles a aquelles a les que un certàmen ha aplaudit el seu esforç, més enllà de les opinions personals, o de les experiències pròpies com a participant haig de dir que ha estat un orgull revisar la informació i constatar que aquest ha estat un any per Venus.
Sonia Moya ha guanyat el premi Amadeu Oller per la seva obra “GRAMÀTICA DE L’EQUILIBRI”, un recull que ens parla de la reflexió a la cuina, entra la quotidianitat dels diesi que tracta un mon íntim relacionat amb l'entorn.
Gemma Arimany Capdevila s'enduu el XV Premi de Poesia "Miquel Martí i Pol", per l’obra “ULLS A TRAVÉS”.

Eva baltasar i Sardà (poca broma) perquè aquest any ha guanyat tres certàmens literaris .
2010: Premi Benet Ribas de poesia (2010), Premis Recull, per l'obra Dotze treballs[10]
2010: Premi Les Talúries de poesia (2010) per l'obra Reclam[11]
2010: Premi Màrius Torres de poesia (2010) per l'obra Medi aquàtic

Raquel  Estrada Roig  Tarragonina que ha guanyat el premi de Poesia Gabriel Ferrater amb l’obra “PEDRERIA O PEDREGAM”, podeu llegir la seva entrevista aquí

Teresa Roig: (Igualada, 1975) col·labora des de jove en publicacions, i edita contes en tot tipus de mitjans i reculls, pels quals ha obtingut diversos premis literaris. Després de treballar durant anys en el sector audiovisual, actualment es dedica a escriure.
Ha guanyat el Premi Roc Boronat per "El primer dia de la nostres vides" (Edicions Proa, Grup 62).

La valenciana Pepa Úbeda el 33è Premi Miquel de Palol per l'obra 'La meua frontera'. Els versos són un clam per esborrar barreres, a través de l'homenatge als desheretats i homenatjar la memòria dels desapareguts. Per això,a l'hora d'honrar-los, Úbeda subdivideix 'La meua frontera' en tres parts: els desapareguts més propers (la família), els que hi ha hagut dins la frontera més propera (les víctimes de la Guerra Civil) i els de tot el món.

Anna Hernandez Turné ha estat una de les sis finalistes dones del certamen “LA VOZ MÁS JOVEN” demostrant per enèssima vegada el que ja sabem, que te un talent extraordinàri.

Isabel Garcia- Canet, companya que vaig tenir al plaer de conèixer al segon encontre de Joves escriptors, s’alça amb el XII Premi VAE de Poesia per l’obra
“L’ós de la música”.
Nati Soler i “Les dents de la pluja”, poetessa amiga per la qual llegir la notícia de la mà del meu amic Carles, em va fer alçar-me de la cadira d’emoció, guanya el premi Ibn Hazm de Poesia. El poemari és una revisió dels temes més importants en cada moment de la vida, present, passat i futur, així com la constatació que cadascun d’ells té una incidència vital en el següent i un element comú que els fa més rics a tots, la poesia.

Cèlia Sanchez Mústich
Els premis Octubre Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, recau enguany en ella per l’obra “On no sabem”, també es important esmentar que se li ha atorgat la menció “Ploma d’or” per l’ajuntament de Sitges.

Ana Montero
Professora, poetessa i traductora guanya el XLVIII Premi Ausiàs March de poesía per la seva  obra Teranyines, on reflecteix, l’oblit, la solitut, la mort de la seva mare, i altres apectes com la relació amb altres poetes.
Isabel Clara Simó
Guanya el premi Joanot Martorell de Narrativa per l’obra “Amor meva” en el que explica la relació amb la seva mare.
Val a dir que tant Anna Montero com Isabel Clara Simó van tenir un discurs crític però entranyable, recordo una frase d’Isabel que deia:
-sé que els joves pensareu que ja soc vella, però entengueu que després d’això retirar-se costa-
M Rosa Font
Culmina aquest any d’or, amb el premi Carles Riba  concedit en la nit de Santa Llúcia de les lletres catalanes, aquest cop  centrant-se en l’ús del llenguatge per l’obra “Un lloc a l’ombra”, poemari que tracta la recerca del "jo poètic" i que con segons ella mateixa explica – la mirada hi te un paper central-

Potser fer aquest article perquè ho necessitava íntimament, em recorda que val la pena, i que l’esforç tard o d’hora acaba donant el seu fruït, senyores i amigues:-Gràcies per escriure Poesia, rebin un fort aplaudiment!-

Comentaris

  1. Hi són, hi sou i, poc a poc, sereu més visibles. :) Bones Festes!

    ResponElimina
  2. Gràcies per aquest repertori. Afortunadament, les dones aneu guanyant cada dia més espais a l'art i al món en general.
    Una abraçada i bones festes!
    Eduard

    ResponElimina
  3. Gràcies als dos! jo també us desitjo unes molt bones festes!
    una abraçada.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar la teva empremta?

Entrades populars