RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Les imatges que esteu veient corresponen a una estampa del "ANTEPROYECTO DEL TRONO DE LA VIRGEN DE MONTSERRAT! .No he trobat la data, però ha de ser per la cerca dels papers en el que estava guardada del periode comprés entre
1919-1928 aprox.
Ja fa algún temps que treballo en la recuperació de la memòria històrica d'un home vinculat a l'àmbit familiar que desenvolupà un capítol important de la història de la guerra civil espanyola a la seva localitat,
Tracto de reconstruïr la seva vida perquè forma part d'un projecte de l'ajuntament, per a intentar trobar aquella documentació que permeti anar seguint les seves passes, em passo els caps de setmana remenant la casa de dalt a baix, i realment estic fent troballes molt interessants.
La setmana passada vaig trobar un llibre de gramàtica catalana d'edicions Barcino que data de 1932 i que imagino que l'oncle Ángel protegí amb la seva vida.
Aquesta troballa que us presento avui, es l'estampeta que es va repartir als particulars l'any 1881 per tal de reunir or, plata, i pedres precioses per a construïr el vestit de la Mare de Déu de Montserrat.

Com que en aquesta imatge es molt petita us tradueixo al català el que hi ha escrit en l'idioma de l'imperi.

"La nova trona tindrà forma de retaule romànic, sota una  rica baldaquina  acollirà i protegirà a la sagrada imatge.Serà d'argent amb adorns d'or, esmalt i pedres precioses. 
Els innumerables debots de "La Moreneta" emulant als nostres pares que coronaren tan ricament la bella imatge l'any 1881, han aportat generosament de tot arreu el seu donatiu, la construcció d'aquest tron serà una emocionant història de les més íntimes i un preuat record de família, oferit en sacrifici a la Verge, i una expressió sensible de la pietat de tots els seus fills. 


Tenim recollits més de 40 kgr d'argent, gairebé 2 Kgr d'or, i diversses joies. Necesitaríem almenys 200 kgr d'argent, i uns 6 kgr d'or i moltes pedres precioses. 
No et decebria que faltès la teva aportació en aquest gran regal centenari de totes les filles amantens de la seva Mare?.

Comentaris

Entrades populars