DIVAGACIONS SOBRE L'ATZAR.

Ja fa molts dies que em bull el cap, sobre l'atzar. Llegia l'altre dia un conte del blog del Josep Lluis Roig, tambè la nit de  l'oracle, i finalment es el tema que es proposa en un repte de RC. 
Intento definir per a mi, que és l'atzar?. 
Si fos una pregunta d'exàmen diria que, l'atzar es la cadena de fets concatenats que alteren les diferents situacions i  provoquen d'altres, degut a la reacció: ( causa i efecte). Exactament un efecte dominó impulsat pel vent de la vida. 
Sempre m'ha intrigat que o qui fa, que hom sigui en un moment donat en un lloc,(sigui la que sigui la funció a fer, que acostuma a ser la que em neix del cor sigui bona o dolenta). Per a  després no saber cóm s'ha  alterat la situació i perdre el fil de la continuitat, quan aquella persona de pas fortuït, ha desaparegut de les nostres vides. 
Deia Ronda Byrme, en el seu llibre "el secret" que si som capaços de desitjar directament allò que volem sense temences, les forces de l'atzar es confabulen per a apropar-te aquell desig fins que sigui assolit. Quants cops l'atzar ens haurà salvat a vida?, o quants ha estat a punt d'infringir-nos la mort?. 
Es per això que sempre m'ha fascinat l'efecte Papallona, cóm un fet mínim altera la cadena de situacions fins a un resultat final. 




Comentaris

  1. He vist als diccionaris algunes definicions d'atzar que no són correctes; potser perquè vénen de l'època en què la ciència era determinista (abans d'elaborar-se el model quàntic) i es creia que tot el que succeïa tenia una causa que ho determinava. L'atzar en aquestes circumstàncies seria aquell efecte les causes del qual són tan complexes d'esbrinar que fan impossible predir l'efecte.
    Avui, però, sabem que l'atzar no és això. L'atzar existeix en estat pur. És a dir hi ha fenòmens que no tenen causa; o dit d'una altra manera, fenòmens amb algunes màgnituds fruit de l'atzar. L'atzar pur juga un paper fonamental a l'univers. No és que algunes magnituds de les causes siguin tan difícils de determinar que facin impossible predir l'efecte, sinó que aquestes magnituds de les causes no tenen un únic valor, sinó que el seu valor varia depenent de l'instant de temps en què el mesurem. És per això que un llançament de daus, per exemple, donaria diferent si en una segona tirada es conservessin totes les circumstàncies idèntiques de la primera tirada i el llançament fos idèntic en tots els factors que el puguin influir.
    Perdona el rotllo, però és que l'atzar és un dels meus temes preferits. Salutacions, i un blog genial, felicitats!

    ResponElimina
  2. L'atzar podria ser també trobar un bloc interessant com aquest sense haver-me proposat cercar blocs de cap característica en especial.

    ResponElimina
  3. Jeremies, de rotllo res que m'ha semblat molt interessant, el més instructiu de tota la documentació que vaig cercar ahir, gràcies per aquesta expicació! m'alleugereix el fet que hi han coses que no tenen causa. :)
    Rafel, l'atzar tambè és ser coautors de dos llibres! l'atzar de trobar al Jesus M. Tibau.
    No saps cóm agraeixo aquest atzar.
    Una abraçada pels dos.

    ResponElimina
  4. Atzar és un nom com un altre per definir allò no definible: que la vida és un caos.

    Olga X.

    ResponElimina
  5. La definició més precisa, Olga.
    :) una salutació.

    ResponElimina
  6. Els daus s'han tirat,
    el meu entorn s'altera.
    La vida a l'atzar!

    No em va agradar gens el Secret... m'esperava una altra cosa... Jo a l'atzar de vegades en dic la Lley de Murphy, tot i que aquest és una mica previsible...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar la teva empremta?

Entrades populars