LITERATURA EN FEMENÍ


AGATHA CRISTHIE


Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan.

Va néixer el 15 de setembre de 1891 en Torquay (Gran Bretanya).
Fou la petita de Fred Miller y Clara Boehmer. De nena va tenir un caràcter tímid i retret, rebutjava les nines per jugar amb amics imaginaris. El seu pare, que vivia de rendes, es passava el dia jugant a les cartes, va morir quan ella tenia onze anys, deixant la seva dona i fills en fallida.
Durant la I Guerra Mundial va treballar com a infermera en un hospital, d'on va treure la inspiració per escriure una història policial la víctima moria enverinada.
La novel la va ser El misteriós cas de Styles (1920), i amb ella va inaugurar la seva carrera com a escriptora.
Els seus relats es caracteritzen pels sorprenents desenllaços i per la creació de dos originals detectius: Hercules Poirot i Miss Marple. Poirot és l'heroi de la major part de les seves novel les, entre les quals destaquen L'assassinat de Rogelio Ackroyd (1926) i Teló (1975), on es produeix la mort del detectiu.
Es va casar el 24 de desembre de 1914 amb Archibald Christie, però es van divorciar el 1928 quan la va abandonar per anar-se'n amb la seva secretària.
Això, afegit a la mort de la seva mare, li va causar una gran crisi nerviosa que va culminar en amnèsia.
Una nit de desembre de l'any 1926, va aparèixer el seu cotxe abandonat prop de la carretera, però no hi havia rastre d'ella.
Sobre el succés es van fer moltes especulacions.Va aparèixer onze dies més tard en un hotel de la platja registrada amb el cognom de l'amant del seu marit.
En no saber qui era, va publicar una carta en un diari per veure si algú la reconeixia, però com que va signar amb un altre cognom ningú ho va fer. Sortosament, la seva família la va trobar i va poder recuperar-se d'aquest cop amb tractament psiquiàtric.
Dos anys després, durant un viatge per Pròxim Orient, es va trobar amb el prestigiós arqueòleg anglès Max Mallowan, amb qui
es va unir en matrimoni aquell any, i des de llavors va acompanyar-lo en les seves visites anuals a l'Iraq i Síria. Va emprar aquests viatges com a material per Assassinat a Mesopotàmia (1930), Mort al Nil (1937), i Cita amb la mort (1938). D'entre les seves obres teatrals, destaquen La aligot, representada a Londres ininterrompudament des de 1952, i Testimoni de càrrec (1953; portada al cinema el 1957 per Billy Wilder i protagonitzada per Charles Laughton, Marlene Dietrich i Tyrone Power. Va escriure més novel les romàntiques sota el pseudònim de Mary Westmacott. Les seves històries han estat dutes al cinema i la televisió, especialment les protagonitzades per Hercules Poirot i Miss Marple. El 1971 fou condecorada amb l'Ordre de l'Imperi Britànic. Morí l'any 1976.

Comentaris

Entrades populars